Cazuri incheiate cu succes

Vezi toate
best deal recuperare
amenda poze ilegale

Executarile de case la votul Parlamentului

SURSA: ZIUA

Senatorul Iulian Urban a depus un amendament la Codul de Procedura Civila care obliga executorii sa publice anunturile pe un site deschis de Ministerul Justitiei
Campania "ZIUA", de aparare a drepturilor celor care, din cauza crizei, nu isi mai pot plati ratele la banci si le sunt executate casele, a determinat depunerea unui amendament la Codul de Procedura Civila care se discuta, zilele acestea, in Parlament.
Amendamentul depus de senatorul PDL Iulian Urban vizeaza modificarea articolelor 724 si 725 din proiectul noului Cod de Procedura Civila si este menit sa protejeze drepturile romanilor ale caror imobile sunt scoase la licitatie de catre banci pentru neplata datoriilor. Daca va primi un vot favorabil, execu­torul va fi obligat sa aduca licitatia la cunostinta publicului, pe pagini de internet deschise de Ministerul Justitiei si admi­nistrate de Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti din Romania. Amendamentul este motivat astfel de initiatorul sau, senatorul Iulian Urban: "Pentru a evita cazurile in care vanzarea bunurilor mobile si imobile se efectueaza sub pretul real (in dauna debitorilor) in conditiile in care printr-o publicitate precara se ajunge la valorificarea bunurilor in cercuri restranse, cu concursul direct al unor executori judeca­toresti, in vederea realizarii unei corecte si reale publicitati a vanzarii bunurilor mobile si imobile supuse executarii silite". Potrivit modificarii, deschiderea paginii de Internet in care sa fie publicate, obligatoriu, toate anunturile de licitatie va fi apro­bata, prin Ordin al ministrului Justitiei sau prin Hotarare de Guvern, site-ul urmand a fi admi­nistrat de Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti.
Amendamentul prevede institu­irea obligativitatii publicarii anunturilor chiar daca valoarea creantei este mica (sub 5000 de lei) deoarece costurile publicarii pe pagina de Internet sunt foarte reduse. O data cu aceasta initiativa, senatorul Urban a adresat o inter­pelare ministrului Justitiei, Catalin Predoiu (foto) in care i-a solicitat sa efectueze demersurile necesare pentru initierea actului normativ in care sa fie stabilite conditiile de infiintare si adminis­trare a paginii de Internet.
Printr-o publicitate precara se ajunge la valorificarea bunurilor in cercuri restranse.
Noul Cod pastreaza obligativitatea publicarii anunturilor la locul licitatiei, la sediul executorului judecatoresc, al primariei de la locul vanzarii bunurilor si al instantei de executare. ZIUA a demonstrat ca anunturile nu sunt insa afisate, in cele mai multe cazuri, nici de Primarii nici de Judecatorii, astfel ca licitatiile organizate pentru vanzarea imobilelor datornicilor sunt castigate de samsarii imobiliari, cum sunt numiti chiar de executorii bancari.