Cazuri incheiate cu succes

Vezi toate
best deal recuperare
amenda poze ilegale

TB obligă Institutul Matei Balş să comunice familiei lui Toni Tecuceanu dosarul medical al acestuia

SURSA: Q-Magazine

Tribunalul Bucureşti a decis să oblige Institutul Matei Balş să comunice în scris tatălui actorului Toni Tecuceanu dosarul medical complet al acestuia, precum şi informaţii referitoare la starea de carantină instituită în ianuarie 2010 pentru virusul AH1N1 şi la cauzele ei. Ioan Tecuceanu, tatăl actorului Toni Tecuceanu, care a murit la începutul lunii ianuarie 2010, a dat în judecată în aprilie 2010 Institutul Matei Balş, precum şi pe managerul Adrian Streinu-Cercel, cerând comunicarea dosarului medical al acestuia, precum şi a informaţiilor referitoare la starea de carantină instituită în unitatea sanitară în perioada decesului artistului.

După mai multe amânări şi după ce Judecătoria Sectorului 2 şi-a declinat competenţa, Tribunalul Bucureşti a decis, miercuri, să admită în parte cererea de chemare în judecată. Astfel, potrivit portalului instanţelor, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis că Adrian Streinu-Cercel nu are calitate procesuală pasivă în acest caz. Pe de altă parte, s-a admis acţiunea împotriva Institutului “Matei Balş”, care a fost obligat la “comunicarea în scris către reclamant a (…) dosarului medical complet al defunctului Tecuceanu Aurelian Antonio, precum şi a informaţiilor referitoare la starea de carantină şi la cauzele ei”. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Paul şi Ioan Tecuceanu, fratele şi tatăl actorului Toni Tecuceanu, au dat în judecată, la începutul lunii martie 2010, Spitalul Matei Balş şi pe managerul acestuia, Adrian Streinu-Cercel, cerând instanţei să oblige spitalul să le dea dosarul medical al actorului. Potrivit cererii de chemare în judecată, familia actorului cere instanţei să oblige spitalul şi pe Streinu Cercel să le dea dosarul medical complet al actorului, dar şi să le comunice informaţii legate de starea de carantină instituită asupra spitalului Matei Balş, în perioada în care acolo a fost internat Toni Tecuceanu.

În acţiunea depusă la instanţă, fiul şi tatăl actorului de la “Cronica Cârcotaşilor” arătau că acesta a fost internat la secţia de terapie intensivă a spitalului Matei Balş în noaptea de Crăciun 2009, medicii informându-i la momentul internării că actorul este în stare gravă şi este suspect de gripă porcină. Ulterior, se arată în acţiune, familia a fost anunţată că acesta a contractat bacteria Acinetobacter Baumanni din sistemul aparaturii de ventilaţie artificială, dar şi că s-a confirmat suspiciunea de infectare cu virusul AH1N1. Familia susţine că în dimineaţa de 5 ianuarie 2010, după ce a aflat vestea că actorul a murit, a cerut explicaţii cu privire la cauzele decesului, medicii explicând că cel mai probabil Toni Tecuceanu ar fi suferit un infarct. Totodată, familia şi-a dat acordul pentru efecturarea necropsiei, se mai arată în acţiune.

Membrii familiei arată că au fost surprinşi şi indignaţi de declaraţiile făcute de Adrian Streinu-Cercel în mass-media, potrivit cărora Tecuceanu ar fi murit din cauza gripei porcine, având în vedere că la acel moment încă se aştepta rezultatul necropsiei. Rudele spun că pe 18 ianuarie 2010 au cerut spitalului Matei Balş să le dea o copie a dosarului medical al actorului, însă solicitarea a fost refuzată de către managerul spitalului, care a invocat Legea 46/2003 privind drepturile pacientului. Familia susţine că, în urma declaraţiilor publice făcute de Adrian Streinu-Cercel, “supărării cauzate de pierderea unui membru al familiei i s-a adăugat şi isteria publică cu privire la contaminarea cu gripă porcină”. Rudele mai spun că din acest motiv au fost evitaţi chiar de către prieteni sau cunoscuţi, iar la înmormântarea lui Toni Tecuceanu au participat foarte puţini oameni”, acesta rămânând în memora colectivă ca prima victimă celebră a gripei porcine”.